onsdag 6 maj 2009

Europeiskt smörgåsbord

Att vara nationell kandidat till europaparlamentet har varit mycket mer almanackshanterande än jag kunnat inbilla mig. Möten som bokas. Och sedan bokas av. Tider som ändras. Och tider jag själv måste ändra. Skall dessutom tidtabeller och allmänna kommunikationer blandas in blir det ett ännu knepigare pussel. Samtidigt visar det att Sverige är ett avlångt land. Den som önskar maximera antalet möten och personbesök skall naturligtvis hålla sig i de stora städerna. Men hela Sverige är en valkrets och därför är det en skyldighet att också besöka mindre orter och samhällen. För egen del har det ju varit både exempelvis Lessebo och Tingsryd i Kronobergs län vid olika tillfällen. Bra och intressanta möten.

För några dagar sedan var det Dalarna, med marknad i Rättvik och sedan möte med landstingets ledande M-politiker, Jan Wiklund. Han visade stolt sitt Mora. Och sämre var inte riksdagskollegan Ulf Berg som tog emot i sitt Avesta. Om Dalarna har jag haft två inlägg på den moderata kulturbloggen: http://moderatkultur.blogspot.com

Idag har det varit debatt på Dunkers kulturhus. SVT24 sänder detta på tisdag 9.30-11.30. Publik var några olika gymnasieklasser. Även om det inte blev så många publikfrågor verkade det ändå finnas ett intresse. En snabbrecension av några av mina meddebattörer: Marita Ulvskog (S) verkade sakna den övertygade europagnistan. Hon läste upp väl valda delar av partiet valmanifest. Sören Wibe (fd S, nu junilistan) ägnade sig åt ganska märkliga räkneövningar över hur många gånger de stora partierna röstat på samma sätt i europaparlamentet. Zaida Catalán (MP) hade ett piggt och engagerat sätt, men pendlade mellan stort detaljdjup och ganska slängiga formuleringar om olika satsningar utan att berätta om hur det hela skall betalas. Inte minst i EU-sammanhang behövs den typen av ansvarstagande och långsiktighet som präglar Alliansregeringens och riksdagsmajoritetens arbete.

Samtalet kom också att handla om EU som ett smörgåsbord. Det blir lätt gärna en rätt och en tallrik till. Inte minst verkar så kallat skeptiska partier intresserade av att ändå driva sina älsklingsfrågor via just europaparlamentet istället för att ha respekt för det nationella självbestämmandet. Det som är viktigt för EUs 27 medlemsstater är det som skall lösas gemensamt, som klimathotet och kampen mot den organiserade brottsligheten.

Och idag blev det klart att M och S möts i åtta olika debatter inför europavalet. För egen del blir det mot Anna Hedh i Malmö fredag 29 maj.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar