fredag 29 maj 2009

Att ge politiken ansikte

Sommarväder utanför fönstret. Grönt och frodigt. Vind som ruskar om äppel- och päronträd. Och idag är det mest utomhusaktiviteter! Kul. Redan gårdagens sol hettade upp kinderna en smula.

Kampanjandet börjar vid tiotiden i Båstad. På Lyckans torg mellan Systembolaget och Ica finns många i rörelse. Här märks också kommunens säregna blandning. Äldre bönder på Bjäre som på bred skånska gärna snackar en stund med sin riksdagsman till stekare från Stockholm som bär ut kartonger med champagne. Det är en mix och mångfald som jag många gånger tycker är oerhört charmig. För varje dag ökar nu pulsen i Båstad med tennisveckan som den absoluta höjdpunkten.

Sedan vidare till Ängelholm och torgmöte med förre EU-parlamentarikern Per Stenmarck. Vi finns på Stortorget klockan 11. För egen del är detta verkligen hemmaplan. Att tala politik här är detsamma som för Rögle att beträda isen på LindabArena. Utan stödet och supportrarna skulle man inte orka. Per och jag fortsätter sedan till Helsingborg och den klassiska Konsul Olssons plats. Här brukar många politiska möten arrangeras. Och staden har utvecklats väl under senare år med Peter Danielsson som mycket duktigt kommunalråd. Hyllinge strax efter 13 och kampanj med glada moderater från både Åstorp som Bjuv. Dagen avrundas i andra delen av Skåne, nere i Abbekås och den sillamarknad som hålls där. Litet kvällsmat kan säkert ordnas med därifrån.

Igår blev det debatt mot Anna Hedh på Lilla torg i Malmö. Hon berättade att det var hennes första debatt. Litet märkligt kan tyckas om man suttit i europaparlamentet i fem år! Samtidigt så kryssade hon ju sig in oväntat efter en hård personvalskampanj 2004. Det kanske kan förklara en del. Hon lanserar sig som EU-kritisk men föreslår ändå område efter område där europaparlamentet bör lägga sig i. Själv är jag av omvänd uppfattning. Det är bra med samarbete, men bara inom de områden där de 27 medlemsstaterna faktiskt har gemensam nytta. Nationella frågor är exempelvis beskattning, utbildning och jakt. Inom EU bör vi däremot vara med och forma gemensamma flykting- och asylregler, bekämpa klimathotet och den organiserade brottsligheten.

På Skånemässan fick jag frågan hur det känns att se sig själv på en mängd foton och bilder. Numera tänker jag inte på det. Men i början var det konstigt att se sig på bussar och tablettaskar. Nu även på tröjor! Samtidigt handlar valet om just att både välja parti som att rösta på person. Det viktiga är dock inte ansiktet utan politiken!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar