måndag 18 maj 2009

Knarkhunden Lotta och statsminister Fredrik

Det var tidig morgon på Sturups flygplats utanför Malmö. Regndroppar träffade fönsterrutorna. Fredrik Reinfeldt skulle inte landa ännu på ett tag. Tack vare datorn och fungerade Internetuppkoppling gick det genom arbete att hålla tankarna borta både från att klockan ringt 04.11 som ett växande behov av kaffe. En stund senare satt jag bredvid Fredrik Reinfeldt i hans bil med kännbart tunga dörrar som var ett av många tecken på de särskilda säkerhetsrutiner som gäller för landets statsminister. Killen med hörsnäcka framme i passagerarsätet var ett annat.

Vid brofästet i Malmö hade solen börjat skina skönt över Sydsverige. Olika tullare berättade om det viktiga arbete som görs för att förhindra införsel av diverse saker och preparat. Det handlar inte minst om narkotika, med ett par riktigt stora beslag den senaste tiden. Till det kommer även illegala vapen och människohandel. Yrkesstoltheten var påtaglig. Ny utrustning finns på plats som kan användas för att alkoholtesta förare. Bara i närtid hade 44 fångats in, varav hälften var lastbilschaufförer.

Knarkhunden Lotta med sin hundförare visade sig vara ett mycket skickligt team för att finna narkotika. Och trots försök att dölja doftspåret med kaffe eller starka kryddor upptäcks vid kontroller även små kvantiteter och det som gömts väldigt skickligt. Ett problem vid brofästet var dock att fler och fler bilar på väg att fångas in väljer att sticka iväg. Det skapar farliga situationer för tullarna. Och det innebär också att lasten kan tas in i landet. Förra året handlade det om 25 fordon. Har brottslingarna en gång börjat visa den typen av beteende finns en stor fara i att det hela kan förvärras, kanske med inslag av vapen.

Mötet visar tydligt på behovet av ytterligare fördjupat samarbetet inom EU. Tullarna var glada över stöd och hjälp från kolleger ibland annat Danmark. Ibland kan det dock ta lång tid att få ut begärda uppgifter eller att få information verifierad. Det visar att det är bra med parlamentariker, både i riksdagen som i europaparlamentet, vilka är beredda att följa upp och granska.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar