fredag 22 maj 2009

Bilder av en valrörelse

Torsdagen bjöd på mycket vackert väder i Skåne. Tillsammans med Erik Raita, Cecilia Brorsson (snart nytt M-kommunalråd) och ett par andra glada kampanjarbetare i Landskrona delade vi ut allt material som fanns. Det blev några timmars promenad ibland annat Borstahusen. Det doftade härligt, blommande rabatter och tungt blå syrener. Många befann sig utomhus för att pyssla med sina trädgårdar, ta bort gräs från kanterna eller bara föra förmiddagssamtal grannar emellan. Det blev en hel del glada tillrop och påminnelser om mina och Susannes år i Landskrona. Just frågor kring brottslighet var något som återkom. Vid ett hus höll de precis på att byta ut låskolven till ytterdörren sedan cykelkorgen bestulits på en handväska med nycklarna i. Att förklara europavalets koppling till arbetet mot den organiserade kriminaliteten var något som verkligen gick hem. Under lång tid har det också funnits starka önskemål om att justitieminister Beatrice Ask borde besöka Landskrona. Därför är det glädjande att onsdag 27 maj, då vi två tillsammans skall göra olika besök i Skåne, just kommer till kommunen. Kvällen avslutades med en fantastisk sillabuffé som Tutti Johansson Falk ordnat. Vilka smakvariationer! Brantevikssill är en av mina absoluta favoriter.

Fredagen innebar kampanj i Båstad. Inte fullt lika varmt och soligt som dagen innan. På Lyckans torg mellan Ica och Systembolaget fanns tio moderater med bland annat det duktiga kommunalrådet Anette Åkesson. Här gick i praktiken allt material åt. Så jag lovade valledaren att ordna nytt – det kommer foldrar och ett antal tablettaskar! Förvånansvärt många ville inte ta emot de framräckta broschyrerna. Det kunde ha satt ned humöret för vem som helst om det inte vore för att folk nästan lika ofta glatt ropade att de redan röstat och kryssat. I Båstad går det ju också att träffa rätt många från olika andra delar av landet som tillfälligt befinner sig i sina sommarhus. Åtskilliga verkar dock medvetna om möjligheten att förtidsrösta. Festligt var det att lämna över en broschyr för att en stund senare se mannan komma tillbaka. Ah, kul, tänkte jag. Nu vill han nog ställa en fråga eller undra över något. Jo du, sade han, kan du skriva din autograf under din bild här? Valrörelsens första!

Vid fyratiden blev det Örkelljungadagarna. Fullt med folk och ett stort moderattält vid Systembolaget. Människor i en strid ström. De väldigt stora ballonger Skåneförbundet tagit fram väckte verkligen uppmärksamhet. Många barn tittade längtansfull på dem. I Örkelljunga märktes det tydligare än på någon annan plats de senaste dagarna att det har stor betydelse att vara närvarande och föra samtal. Flera personer påpekade att de fortfarande inte bestämt sig och att de fick god hjälp av de foldrar de nu fått i handen. En person som jag trodde var helt ointresserad sken upp när hon fick material i sin hand: Tack, jag har verkligen funderat på detta med europavalet men det har varit dåligt med information. Hon försvann. En stund senare kom hon tillbaka med en äldre väninna: Hon vill också veta, hon är också intresserad!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar