torsdag 28 maj 2009

Debatt ikväll!

Torsdag 28 maj innebär att det ikväll är debatt mellan M och S på stadsbiblioteket i Ängelholm. Det hela startar klockan 19. Pia Kinhult och jag finns på plats för det blå laget. Imorgon fredag kommer en av de nationella debatterna mellan just moderaternas och socialdemokraternas toppkandidater att hållas på Lilla torg i Malmö. Anna Hedh (S) och undertecknad, båda på plats nummer 5 på respektive valsedel, skall under en timme vrida och vända på europaargumenten.

Debatter är kul. Möten med människor ännu roligare. För då blir frågorna mer spontana och det handlar om den enskildes verklighet. För någon dag sedan stod jag med Mats Sander utanför Knutpunkten i Helsingborg. Marie Weibull Kornias och Erik Raita har vid Landskrona station varit positiva och aktiva kampanjare.

Tisdagen innebar ett par timmar tillsammans med migrationsminister Tobias Billström. Temat var givet: Det behövs gemensam flykting- och asylpolitik inom EU. Onsdagen gick det att fokusera på ett annat område där mer kan göras, nämligen brottsbekämpningen. Beatrice Ask var på plats.

På en timmes vandring genom Ängelholm fick justitieministern veta en del om det lokala brottsförebyggande arbetet. Inte minst närpolischefen Göran Johansson underströk den fina samverkan som finns mellan kommunen, polisen och olika fastighetsägare. Tillsammans kan problem åtgärdas. Kampen mot knarket är viktigt därför att drogerna förgiftar tillvaron även på orter som annars präglas av god ordning. Här finns inte minst en viktig social aspekt. Alla som prövar blir inte tunga missbrukare, men alla tunga missbrukare har någon gång prövat på. Just därför är det så viktigt med nolltolerans mot narkotika!

Vid lunchmöte i Landskrona fanns även lokala poliser på plats som kunde berätta om det arbete som sker där. För egen del tycker jag att det blivit bättre i den kommunen under senare år. M, FP och MP som utgör den lokala kommunledningen arbetar med dessa viktiga trygghetsfrågor.

På Kriminaljouren i Malmö uppmärksammades brottsoffrens situation. Särskilt underströks hur viktigt det är med information och återkoppling. Spontant tycktes också från polisernas sida att mer kan göras i samverkan med andra EU-länder som Danmark. Det tycker jag med. Just sådant skall vi använda det europeiska samarbetet till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar