måndag 11 maj 2009

Mellan snö och syren

Hemma blommar häggen. Det brukar numera innebära att syrenen rätt snart också slår ut. Rapsfält, tungt gula, har präglat landskapet runt Magnarp de senaste dagarna. Färskpotatis plockas.

Samtidigt kan jag se snö genom bilrutan när jag färdas i Lappland. Vägarna tar mig över berg och förbi glittrande vatten i Norrbotten och Västerbotten. Vid en rastplats där jag vilar någon minut är det närmast öronbedövande tyst.

Det ser väldigt olika ut i Sverige. Villkoren skiftar. Storuman är en kommun med inte fullt 6 500 invånare. Det är drygt 20 mil till kusten, i öster till Umeå i väster till norska Mo i Rana. Under 18 månader satt en moderat som kommunstyrelsens ordförande i Storuman. Sedan fälldes han då halva vänsterpartiet sprack och gick tillsammans med KD och S för att genom politiskt spel avsätta honom. Nu fortsätter han att driva sitt lilla företag. Men det märks att han kan sin kommun.

En bra politik för Sverige och Europa ser både Storuman som Stockholm. Och förstår att gemensamma åtgärder måste till för att göra det enklare oavsett om varor, tjänster, människor eller pengar kommer från Osby, Odense eller Ostende.

Strax ska det bli frukostmöte med moderater från Storuman. Sedan bär det iväg till Vännäs som de senaste dagarna uppmärksammats i landets alla media sedan några familjer med bakgrund i Irak och Libanon jagats och trakasserats så det varit tvungna att tillfälligt lämna kommunen. Hur uppkommer sådana känslor som skapar mobb? Hur tacklar en liten ort något sådant? Frågor som kanske inte kan besvaras men väl ventileras tillsammans med ledande kommunpolitiker från bland annat S och M. Det är också Sverige. Och Europa. Motsättningar finns inte bara i Marseille!

Idag tisdag sänder också SVT24 debatten jag deltog i på Dunkers kulturhus i Helsingborg. Har du möjlighet så titta gärna 9.30-11.30.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar