tisdag 12 maj 2009

Norrländsk framtid

Det finns fördomar om norrlänningar. En är att alla är tystlåtna. En annan är att de pratsamma säger ”jo” på inandningen, sedan inget mer.

Jag har under två dagar färdats i Norrbotten och Västerbotten. Här har funnits talföra bekantskaper som företagare som med stolthet presenterat sin verksamhet. Från Haparanda gick färden till Kalix. Där finns Lindvalls som är ett snickeri med cirka 20 medarbetare som skapar unika inredningar och möbler. Just nu levereras en order till Norge för åtta miljoner. Som bokälskare kan jag inte annat än gilla de fina biblioteksmöbler som levereras. Kalix Tele24 är ett företag som fungerar som telefonväxel för ett antal företag och myndigheter Norden runt. Av ungefär 200 anställda finns cirka 145 i kommunen, därmed är man en av de största privata arbetsgivarna. Samma dag som jag var där hälsades två nya medarbetare välkomna till firman! Fortsatt avreglering av telekommarknaden i Europa kommer att gynna kunskapsföretag som detta.

I Luleå var det ungt piggt företag med forskare där den äldste var född 1977! Det handlar om olika former av signalkunnande. Hur kan ny teknik göras mer användarvänlig? Bolaget utvecklas mjukvara, kolleger form och utförande.

Storuman ligger 300 kilometer bort från Luleå. I en kommun med knappt 6500 invånare finns utmaningar som inte alltid är samma som i Skåne eller Stockholmsområdet. Men det var en mycket givande förmiddag att vara på BioSto som är en hypermodern energitillverkare. Det handlar om pelletstillverkning, lokal fjärrvärme och bioel. Verkningsgraden är 98 procent. Istället för att skicka träråvara 20-25 mil österut handlar det om förädling närmare skogen och träden. Det handlar om grön olja, som det sades från företaget. Den här typen av anläggningar kan onekligen ha framtiden för sig, fem mil på vardera sidan om Inlandsbanans drygt 100 mil (Gällivare till Kristinehamn) finns cirka 25 procent av Sveriges skogsareal. Här finns det förnyelsebara som komplement till kärnkraften! Och snart är det dags för syntetisk diesel i stor skala.

Det här Norrlands framtid: Spejande mot framtiden, nyttjande sina fördelar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar