lördag 9 maj 2009

Det blev Blekinge!

Av bloggar och meddelanden på Facebook verkar valupptakten på Norrmalmstorg och MUFs kickoff i Stockholm ha varit mycket lyckat. Trist nog går det inte att klona sig och vara överallt. Samma tid denna Europalördag 9 maj kunde jag ha varit i huvudstaden, bland vännerna i Helsingborg i samband med kampanjstart där eller i Blekinge. Det blev det sistnämnda. Hela Sverige är också en europaparlamentarikers valkrets, inte bara storstäderna eller där man bor.

Det blev en bra förbundsstämma i Blekinge med ett anförande där jag pekade på det ibland glömda sambandet mellan dagens EU och bittra erfarenheter av en söndertrasad kontinent efter 1945. Just tron på frihet och insikten om att samarbete är bättre än rivalitet var vägledande i skapandet av de europeiska institutionerna.

Torget i Ronneby invaderades av mängder med moderater. I ett hörn stod socialdemokraterna och såg skrämda ut. Det är ju också en väldig skillnad i attityd. Europavalet 7 juni är något som följt med medlemskapet, något som de flesta moderater röstade ja till i folkomröstningen. Värre är det ju för toppkandidaten Marita Ulvskog. Hon vill nu bli en svensk röst i ett europeiskt sammanhang hon helst velat undvika. Haltande! Det märker nog även S-sympatisörerna.

I Hässleholm kom en MP-tjej fram och tackade för onsdagens debatt i Helsingborg som hållits med ett antal skånska gymnasielever som publik. Hon hade varit där. Jag blev väldigt glad då hon tyckte att jag varit schysst i debatten och enligt henne så var det Zaida Catalán (MP) och jag som varit klarast och bäst. Hon undrade vad Marita Ulvskog hade gjort där. Hon verkade nämligen helt ointresserad av att samtala om Europa.

Debatten kommer att sändas i SVT24 tisdag 9.30-11.30. Titta och avgör själv!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar