onsdag 13 maj 2009

Få extremister - många andra

DN skriver i huvudledaren onsdag 13 maj om det förfärliga som hänt i Vännäs då 46 personer från Irak och Libanon fick evakueras efter stenkastning och hotfull stämning. I tisdags besökte jag kommunen och samtalade med kommunalrådet. Rubriken i DN är passande: Gör motstånd. Uppenbarligen finns det ytterkantskrafter som söker bråk. Även om det som inträffat är otäckt ska inte antalet extremister överdrivas. Mot dem som vräker ut sitt hat på nätet eller de tiotalet som skickat SMS och e-post till kommunens ledande företrädare ska i stark kontrast sättas de bortåt 1 000 personer som deltog i en spontan manifestation i måndags. Det i ett Vännäs där det totalt bor cirka 8 500. Det är motstånd. Och samma sak ger kommunalrådet Johan Söderling (S) prov på som bekymrad och utan bortförklaringar försöker hantera situationen. Det är detta politik handlar om i Sverige som i Europa – att över parti- och blockgränser stå upp för grundläggande värden. Vi är faktiskt många, många fler än extremisterna.

För egen del tycker jag också att det vore bra med en gemensam flykting- och asylpolitik inom EU. Det skulle göra att fler länder tog ansvar men också innebära en utveckling av gemensam standard för mottagning.

I ett inlägg på Europaportalen skriver jag om ett besök på en dansk förläggning: ”Ibland har det visat sig att de som hävdar sig vara 16-17 år i verkligheten varit 20 eller drygt det. Ifall fingeravtryck inte tas direkt och bakgrunden är oklar är det rätt många som försvinner. Vissa år har det handlat om 60 procent eller fler som bara efter någon eller några dagar inte längre är kvar. Misstanken är stor att de dyker upp helt illegalt i Sverige eller Norge. Kanske som svart arbetskraft utan några som helst rättigheter. Om inte förr, så då och där, förstår jag för egen del fördelarna med bättre samordning inom EU. Genom att snabbar fastställa identiteter, avgöra vem som har flyktingskäl och göra mer likartade bedömningar av förhållanden i olika länder kan människor snabbare få besked.”

Läs gärna hela min text och rösta ifall du tycker att EU borde utvecklas mot gemensam flykting- och asylpolitik:
http://www.europaportalen.se/index.php?newsID=41122&page=506&more=1

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar