onsdag 20 maj 2009

Vi har redan röstat!

Onsdag 20 maj startade förtidsröstningen. Det märks att intresset för valet nu stiger. Jag är helt övertygad om att aktiviteter påverkar. Broschyrer, samtal och personliga möten höjer temperaturen inför 7 juni.

Onsdagen började med ett ordentligt åskväder i Skåne. Men ett par minuter före moderaterna i Kristianstad samlades till morgonmöte klockan sju blev det uppehåll. Både vid Resecentrum med alla bussar som vid järnvägsstationen blev det en stund senare utdelning av material. Trots tidig timma var det rätt många som tog emot. Glädjande stod en del kvar och läste och funderade på argumenten. Fredrik Axelsson med andra Kristianstadsmoderater är väldigt aktiva.

På väg till Ängelholm lyssnade jag på inledningen av europadebatten i riksdagen som sändes av radions P1. Tydligt framkom där en del av de politiska skillnaderna. Fredrik Reinfeldt var i sitt inledningsanförande och i sina repliker mycket skarp. Särskilt genom att markera mot den brist på svar som oppositionen ger ifråga om finansieringar av alla utgiftsförslag. Enligt de opinionsundersökningar som presenterats belönas statsministerns hållning. Det handlar om ansvarstagande!

Kommunalrådet Åsa Herbst hade förtidsröstat. På Stadshuset hade ytterligare 22 personer gjort det klockan 11. Precis när jag springer in i foajén är det två sommargäster som lägger ned valsedlarna i sina kuvert: Du har våra röster! Vi vill ha någon från Magnarp!

Att dela ut material på Stortorget och gågatan visade sig leda till många kramar och glada tillrop. 150 personer passerade under en timme. Många tog broschyr men deklarerade att de redan bestämt sig och att det gick bra att pusta ut. Skulle dessa personer i Ängelholm vara representativa för hela valmanskåren handlar det om en tydlig ökning av valdeltagandet. Mest av allt påminde stämningen om de sista dagarna i valet 2006 – och det är ju onekligen ett gott tecken. Robin Holmberg och Max Lennartsson genomförde MUF-aktiviteter på Rönneskolan och spelade in en valfilm. Resultatet kommer nog att spridas…

Lundafolket vid Gleerups och gågatan var kanske något mer sträva. En del tog glatt emot det som erbjöds medan andra snäste ifrån. En del roliga kommentarer blev det när de som fick en broschyr förstod att han på bilden stod framför dem. Onekligen en bra samtalsstartare! Några hade också synpunkter på att det talats och skrivits så litet om valet. Och varför framkommer inte skillnaderna bättre. Det nickades dock bifall då jag pekade på just ett par områden där det betyder mycket ifall det blir M eller S: Ingen oansvarig löftespolitik som innebär risken för stor upplåning eller kraftiga skattehöjningar, kärnkraft och elexport som del av en vettig klimatpolitik som också öppnar för investeringar i andra länder samt ett samarbete mot den organiserade kriminaliteten som gör att poliser från andra länder också skall kunna tjänstgöra i Sverige och tvärtom.

Fram till 7 juni handlar det om närvaro bland medborgarna och tydlighet i argumenten. För vi är beredda att ta ansvar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar