onsdag 26 maj 2010

Ett samtal om jobben

I tisdags arrangerade Radio Kristianstad i programmet Arena ett timslångt politiskt samtal om jobben med musik och intervjuer varvade om varandra. Från S deltog Annelie Karlsson och jag representerade M. Det blev mer presentation av de olika alternativens förslag än munhuggande. Litet mjukare och mindre fientligt och därmed tror jag också mer lyssnarvänligt. Medborgarna har nämligen kompetens att själva avgöra vad de finner vettigt utan att politiska motståndare behöver skriva varandra på näsan. Radiosamtalet följdes dessutom av en dryg halvtimmes lång chatt via Radio Kristianstads webb.

Före sändningen satt jag och Annelie Karlsson och pratade med varandra. Hon toppar socialdemokraternas lista för Norra och Östra Skåne och kan därmed med mycket stor säkerhet räkna med att få börja pendla till Stockholm. Så vårt samtal medan vi väntade handlade om allt annat än politisk pajkastning utan att jag berättade om praktiska saker som man bör tänka på som ny riksdagsledamot. Och också om de fantastiska första veckorna som nyvald vilka i minnet kommer att etsa sig fast för mycket lång tid. Att börja i riksdagen känns lika förväntansfullt som att en gång ha börjat i skolan.

Själva radioprogrammet handlade sedan om jobb och sysselsättning. Först intervjuades en yngre tjej som ett antal år gått ut och in från arbetsmarknaden. Nu hade hon en jobbcoach som hon var mycket nöjd med. Märkligt nog en reform socialdemokraterna vill avskaffa. För egen del vill jag att det skall finnas så många verktyg som möjligt i verktygslådan. Inte färre! Lika märkligt är det att vänsteroppositionen vill dubblera dagens arbetsgivaravgift för de under 26 år. Tror man verkligen att höjda arbetsgivaravgifter leder till nyanställningar? Är det inte troligare att folk får gå? Den höjda arbetsgivaravgiften för unga ger cirka 40 miljarder under en mandatperiod. Ökade kostnader som ytterst kommer att vältras över på alla oss konsumenter!

Nästa frågeområde kretsade kring invandrares möjligheter att få jobb. Även för den gruppen gäller att ju snabbare det går att vända dagens ekonomiska situation desto enklare även för dem att finna jobb som passar. Nystartsjobb är också ett en arbetsmarknadspolitisk reform som införts under denna mandatperiod. Till mars 2010 handlar det om 26 000 som kommit ut och av dessa är drygt 30 procent invandrare. Vänsteroppositionens förslag om att avskaffa det så kallade RUT-avdraget för hushållsnära tjänster kommer att slå mot alla de arbetslösa och invandrare som nu fått jobb inom denna sektor. Annelie Karlsson och socialdemokraterna talar istället om möjligheten av att nya jobb skapas inom infrastruktur och husbyggande. Men då handlar det om med bidrag skapad sysselsättning. Dessutom ifråga om exempelvis järnvägar sådant som skall lånefinansieras. När Alliansen lyckats pressa tillbaka statsskulden från 46 procent av BNP till 41 så vill de rödgröna ut och låna igen. Inget tycks de ha lärt av Spanien och Storbritannien!

Avslutningsvis gavs vi möjlighet att under en minut fritt berätta vad vi vill göra. För mig handlar det om att det fortsatt ska vara mer lönsamt att jobba, att det ska vara enklare att vara företagare samt att det behövs stabila villkor både ifråga om statens finanser som när det gäller energileveranserna.

Under chatten kom bland annat följande fråga: ”Hej! Jag tjänar just nu 25 000 kronor i månaden och har fått lite lägre skatt nu när borgarna haft makten. hur kommer min skatt se ut i framtiden, med blå respektive röd regering? Vilken regering tjänar jag mest på? //mats”

Det fick följande svar: ”De med månadslöner runt 25 000 kronor och litet lägre är de som tjänat mest på jobbskatteavdragen. Ungefär en månadslön mer om året i reda pengar. Vi vill gärna fortsätta att se till att det skall finnas mer lön kvar i slutet av månaden. Det handlar om lärare, sjuksköterskor, handelsanställda, förskolelärare, poliser med flera viktiga yrkesgrupper. För oss är det nu också viktigt att gå vidare med sänkta skatter på pensioner. Två redan genomförda steg under denna mandatperiod ska förhoppningsvis följas av ett tredje om Alliansen behåller makten. Kommunalskatten påverkar också mångas inkomster oavsett om man lever på lön eller pension. Det är viktigt att undvika skattehöjningar i kommunerna och Region Skåne.”

Eller Anna som tyckte följande: ”Vad kan ni göra för att förbättra för föräldrar. Just nu är det hemskt. Min dotters klass ska åka på skolresa och det kostar ’bara’ 300 kronor. Tycker alla andra. För mig är trehundra mycket. Jag jobbar deltid och det är hela tiden en kamp för att få pengarna att räcka till. Jag VILL ju ha ett heltidsjobb så att jag kan försörja mej och mina barn. Vad kan ni ge mig för råd?”

Följande svar gav jag: ”För många är 300 kronor i månaden väldigt mycket pengar! Just därför har våra skattesänkningar just kommit deltidsarbetande och de med låga eller medelstora inkomster bäst till del. Därmed har det blivit några hundralappar upp till 1000 kronor mer i månaden att röra sig med. Pengar som man själv kan avgöra om de ska användas till skolresa, nya gympaskor till barnen eller bensin till den egna bilen. Vi vill inte höja skatten för deltidsarbetande! Genom åtgärder för företagande och skapande i form av regelförenklingar, skattesänkningar och annat skapas bättre förutsättningar för fler heltidsjobb att söka när finanskrisen klingar av. Redan kan vissa tecken på förbättringar noteras samtidigt som det finns en oro för dåligt skötta ekonomier som Greklands, Spaniens och Storbritanniens. Därför är det också viktigt med ordning och reda på Sveriges finanser.”

Hela chatten finns här: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2162&artikel=3724822

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar