lördag 27 februari 2010

Jobbskatteavdraget fungerar

Riksrevisionen har lagt fram en mycket intressant rapport om jobbskatteavdraget. Av mina kolleger i riksdagens skatteutskott hade socialdemokraterna svårt att ta till sig informationen då den lades fram för ett par dagar sedan.

Ett problem för Alliansen är att alla inte ser och förstår hur mycket reformen kommit att innebära för deras privatekonomi. Det utökade utrymme som en del känt beror inte på löneförhöjning utan på skattesänkning! En som kanske börjar begripa ett visst samband är socialdemokraternas finanspolitiske företrädare Tomas Östros. I dag är han inte lika kategorisk om att de senaste stegen av jobbskatteavdraget skall avskaffas. Han förstår att det kan bli ett svårt budskap i valrörelsen: Betala mer! Å andra sidan innebär det att oppositionens politik blir ett ännu större budgetäventyr. Hur skall man få ihop till alla förslagna nya utgifter?

Har skrivit om jobbskatteavdraget för bland andra Svenska Nyhetsbyrån:

Jobbskatteavdraget fungerar! Från oppositionens sida har ju riktats kritik och kommits med invändningar. Nu finns en analys väl värd att ta på allvar! På riksdagens bord har nämligen landat en redogörelse från Riksrevisionen.

Jobbskatteavdraget har granskats. Det är ett lika viktigt som oberoende offentligt organ som funderat kring huruvida regeringens politik inom detta område haft avsedd effekt. Det är ganska svårt för S, V och MP att avfärda fakta.

Riksrevisionen slår fast att jobbskatteavdraget medverkat till fler arbetade timmar. De förväntade effekterna anges till nästan 90 000 personer fler i arbete (88 122 stycken)!

Vidare är intressant att läsa: ”Riksrevisionens granskning visar att jobbskatteavdraget har förutsättningar att vara effektivt i den meningen att reformen har potential att nå målet om att på lång sikt öka arbetsutbudet. Reformen har också förutsättningar att vara särskilt effektiv för att öka arbetsutbudet för grupper med svag ställning på arbetsmarknaden.”

Fler i arbete leder till ökade intäkter. Det är lika bra för sjukvården, skolan, kommunerna som för exempelvis pensionerna.

Men det framkommer också kritik: ”Kännedomen är därtill sämst i de grupper som förväntas ha den största beteendeförändringen till följd av avdraget.”

Sanningen är ju den att när många yrkesverksamma de senaste åren tittat på lönebeskeden eller bankomatlapparna så har det noterats att det finns lite mer pengar än vanligt. Alltför få har dock förstått att det handlar om att skatten har sänkts. I vissa fall är det mer pengar i handen än vad löneökningar gett. Och det är ju om detta skattedebatten handlar. Mer eller mindre kvar på kontot!

Riksrevisionens slutsats är att ”det nu behövs en ökad information för att säkerställa att reformen får så stort genomslag som möjligt.”

Rätt tydligt! Jobbskatteavdraget fungerar. De med låga inkomster har störst nytta. Och det behövs faktaspridning om att det finns mer pengar kvar på kontot och i bankomaten beroende på en medveten politik. Det är förändringar som både resulterat i att landets bankomater laddats med fler hundralappar för den enskilda som att nästan 90 000 fler är i arbete.

I september är det val. Den fråga som bör ställas är om alla stegen av jobbskatteavdraget får vara kvar eller om det blir skifte och skattehöjningar inom detta och andra områden är att vänta? Hur påverkar det privatekonomin? Och vad händer med effekterna om fler i arbete?

4 kommentarer:

  1. Hej!

    Visst, det är bra när de som jobbar får behålla mer av sin inkomst. Men, det är inte här som Sverige har problem.

    Problemet ligger på att vi har fler som inte "släpps in" på arbetsmarknaden oavsätt hur hårt de bankar på dörren.

    Tyvärr så växer denna grupp i storleksordningen ett par 100.000 efter varje termin med nya nyutexaminerade från våra universitet och högskolor, och en majoritet av dem kommer inte in utan hamnar bland de som direkt sorteras bort hos alla arbetsgivare i hela Sverige.

    Så övergången mellan utbildning och arbete bedömer jag som Sveriges största problem.

    Vi ser redan en enormt stor flykt av unga människor till antingen Norge eller Danmark, men också till Kanada, Amerika och Australien. Detta därför att de har fått nog av alla negativa jobbsvar, dvs att de blir bortsorterade hela tiden och att ingen bryr sig det minsta om deras situation. Inte ens Arbetsförmedlingen hjälper denna grupp av människor. Så många är så enormt hårt psykiskt och ekonomiskt pressade på grund av det borttagna studerandevillkoret eftersom de trots att de söker jobb aktivt sorteras bort överallt hos alla arbetsgivare på hela den svenska arbetsmarknaden.

    Saco har också intygat att det här så här genom sin rapport som du kan hitta på följande adress: http://www.saco.se/upload/Dokumentarkiv/Skrifter/2009_Unga_akademikers%20_arbetsloshet.pdf

    Dessa hamnar i vad vi kallar för "ingen mans land" och många av dem, för många av dem får varken hjälp av arbetsförmedlingen eller av sin hemkommun vad gäller försörjningsstöd, då även socialen blivit tuffare av ekonomiska själ.

    Det gör att många känner sig tvingade att utvandra/emigrera eftersom de ser att sannolikheten för dem att få ett jobb i Sverige är idag mindre än 0%, detta därför
    att det finns fler utexaminerade än vad det
    finns avsättning för dem på arbetsmarknaden.

    Det finns dock efterfrågan på denna arbetskraft i Nordamerika och Australien, och det ser man i Monster.com och Monster.ca osv.

    Dessutom finns det Entry Level Jobs i dessa länder som gör det lättare för dem att komma in på arbetsmarknaden, och då ser de unga att
    varför stanna i ett land som Sverige där man ändå inte är önskvärd någonstans, när det finns avsättning för mina kunskaper utanför EU där man dessutom blir bättre behandlad och man slipper bli kränkt som man blir i Sverige.

    SvaraRadera
  2. "Sanningen är ju den att när många yrkesverksamma de senaste åren tittat på lönebeskeden eller bankomatlapparna så har det noterats att det finns lite mer pengar än vanligt. Alltför få har dock förstått att det handlar om att skatten har sänkts. I vissa fall är det mer pengar i handen än vad löneökningar gett. Och det är ju om detta skattedebatten handlar. Mer eller mindre kvar på kontot!"

    Hejsan råkade stöta på din blogg på google..

    Det är intressant att du skriver att yrkesverksamma ser på lönebeskeden och bankomat lapparna att man har mer pengar att röra sig med pga jobbskatteavdraget.

    Eftersom jobbskatteavdraget är ett avdrag så får man ju inte del av dessa pengar förrän vid skatteåterbäringen och då i en klumpsumma..
    Jag betalar fortfarande 32,32% i kommunalskatt varje månad precis som tidigare!

    Avdraget har alltså inte ökat utrymmet för vardaglig konsumtion som många tycks verka tro.

    Att jobbskatteavdraget skulle fungera är nog därför mer en inbillning från din sida.

    Det är också synd att det är okej att sprida propaganda på det här viset jag tror att det är många som faktiskt gått på att man får mer pengar varje månad.
    Dessa personer känner tyvärr inte till hur det svenska skattesystemet fungerar..

    SvaraRadera
  3. Oscar, måste meddela dig att du har helt fel. Avdraget får du del av direkt och inte som en klumpsumma i samband med skatteåterbäringen.

    Ditt inlägg är ytterligare ett exempel på att informationen om jobbskatteavdraget inte lyckats.

    SvaraRadera