tisdag 23 februari 2010

Ny regering - liberal frihetsminister och konservativ kulturminister

Närmaste huvudstad i förhållande till bostaden i Magnarp, Skåne, är ju Köpenhamn. Där har det varit en mycket stor regeringsombildning i dag. Sex ministrar har fått gå, sex har kommit till och sex andra har fått nya ansvarsområden. Lars Lökke Rasmussen har nu haft möjlighet att bättre forma en egen ministär istället för den han fick ärva av sin företrädare då denne snabbt tog sig från Christiansborg till Natohögkvarteret i Bryssel.

En del sparkade ministrar är väldigt besvikna. Sundhetsminister Jakob Axel Nielsen från de konservative tycker att det är orättvist att han nu fått gå. Det har dock funnits kritik mot både vad som sker inom hans ansvarsområde som mot hans person. En gammal politisk räv tar över. Bertel Haarder från det stora liberala Venstre skickas in av statsministern för att ställa till rätta och rensa upp. Det har han gjort förr. För mig som ledamot av Nordiska rådet är det trist för det innebär att Danmark ännu en gång byter nordisk samarbetsminister. Och Bertel Haarder har under det nu pågående danska ordförandeskapet i Nordiska ministerrådet bland annat engagerat sig i den viktiga språkfrågan. Vid ett möte i januari i Köpenhamn förklarade han självkritiskt och uppfordrande för ledamöter från Nordiska rådet: Nordbor har allt svårare att förstå varandra, och det är oss danskar man inte längre förstår.

Den populäre försvarsministern Sören Gade från Venstre har på egen begäran fått lämna regeringen. Det har blåst kring hans departement. Lojalt har han ställt sig bakom och backat upp medarbetare som sedan inte hållit sig till sanningen. Bland annat har försvarsanställda medverkat till att översätta en kontroversiell bok till arabiska vilket kan ha försvårat läget för dansk trupp utomlands. Men Gade är populär och att han grät vid överlämnande har inte försvagat hans ställning. Danska medier spekulerar om att han kommer tillbaka, och då som statsministerkandidat.

För egen del tycker jag att det är två andra förändringar som är mest spännande. De konservatives ledare Lene Espersen övertar utrikesministerämbetet efter partivännen Per Stig Möller. Han har varit uppskattad och respekterad. Men får nu komma hem! Han blir 67 år gammal nämligen kulturminister. Ett uppdrag han aldrig tidigare haft även om han under årtionden varit en borgerlig kulturpersonlighet med böcker och artiklar bakom sig. Det är en konservativ idémänniska som nu får ansvaret för kulturen. Han är bildad, verserad och piprökande. Litet grand påminner det om historien om Georg W Bush fast tvärtom: Presidenten var på en middag med journalister och upptäckte då William F Buckley Jr. Bush lär då ha utropat ”Det finns en likhet mellan Buckley och mig. Jag har läst en bok och han har skrivit en!”

Min facebookkompis Sören Pind blir biståndsminister. För några år sedan deltog vi i en debatt i Malmö om liberalism och konservatism. Han är mycket ideologisk. Han är själv lika medveten om detta som hans anhängare. Jublet spred sig också i vissa kretsar då utnämningen tillkännagetts. Själv konstaterade han på sin uppdatering på Facebook apropå uppdraget som biståndsminister: ”er blevet frihedsminister...:-) Diktaturstater - you better beware.”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar