lördag 13 februari 2010

Alla vänsterpartier tappar

Nog kan det sägas vara nytt läge efter söndagens Sifomätning. Framgångar för Alliansen samtidigt som samtliga vänsterpartier backar. De största förändringarna står M för som ökar med hela 3,8 procentenheter och S som rasar med anmärkningsvärda 2,3. Troligtvis kommer bilden av osäkerhet och föränderlighet att bestå fram till valdagen. Inget är klart förrän det är färdigt!

För någon dag sedan hade jag socialdemokratiska vänner som glatt utropade segerkänsla efter en mätning från Skop. De är sannolikt mer dämpade nu. För borgerliga sympatisörer gäller det att inte upprepa misstaget. Glädjen över dagens Sifo kan naturligtvis bytas i sin motsats längre fram. Det som avgör är egna insatser och förmåga att berätta vilket politiskt mandat som söks för 2010-2014.

Den senaste tiden har det varit ett antal verbala kraftmätningar mellan Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin, mellan M och S. Skall Sifo ses som en kvittens på vem som vunnit debatterna är det stor förlust för socialdemokraterna. Internt finns också kritik mot S-ledaren. Opinionsmätningen kan mycket väl leda till att hon fortsatt öppet ifrågasätts.

För oppositionen är det också allvarligt att alla tre partier backar - utöver socialdemokraterna handlar det om minus 0,4 för V och 0,1 för MP. Konstaterandet att alla vänsterpartier tappar bekräftas då även de nostalgikramande sverigedemokraterna rasar med 1,6 procentenheter och nu är klart under fyra procentspärren. Alliansens styrka är den manifesterade förmågan att regera tillsammans och kunna fatta beslut. På område efter område har Alliansen visat sig förmögen att leverera politiska förslag för framtiden. Mot detta utgör vänsteroppositionen en kontrast. Hur blir det med energin då MP vill snabbavveckla kärnkraften? Hur blir det med rättsfrågorna då V vill se halvtidsfrigivning och avkriminalisering av narkotikainnehav för eget bruk? Hur blir det med utrikes- och säkerhetspolitiken då V vill att svensk trupp skall lämna Afghanistan?

Söndagens Sifo är en signal om att valet i september 2010 på inget sätt redan är avgjort. Och det är ett tecken på att tydlig kraftmätning mellan M och S, mellan Reinfeldt och Sahlin, ger utdelning. Oppositionen kommer att begrunda både den eventuella kraften i det egna ledarskapet som att mer måste presteras i form av hållbara överenskommelser. Det är dags för de rödgröna att börja reparera, rent av att byta, flygplansmotor under färd i luften.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar