I går hade Dansk radio ett långt inslag om de frågor jag ställt till regeringen i Köpenhamn och kritik mot att det öppnats en klinik där tunga missbrukare ges möjlighet till sprutor med fritt heroin. Enligt uppgifter beräknas projektet kosta 70 miljoner danska kronor och årsförbrukningen som Sundhetsstyrelsen ansvarar för hamnar på 200 000 kronor per person.
Denna lördagsmorgon kom att innebära att jag strax efter åtta fick trava iväg på Stockholms Nordpolsliknande gator i snöfall och bitande vind till Radiohuset på Gärdet. Klockan nio var det programmet Konflikt. Med rätt hårdvinklade inslag, Berne Stålenkrantz från Svenska brukaföreningen och Björn Fries, socialpolitisk talesman för S i Stockholm, var det rätt ensamt att försvara den svenska linjen om ett tydligt nej till narkotika. Nu gjorde det mig ingenting att tilldelas denna roll. Efter att ha träffat missbrukare som lyckats bryta med sitt destruktiva liv, efter att ha talat med mängder av engagerade narkotikapoliser och tullare, känns det enkelt att välja sida. Särskilt inspirerande känns det att ha Erica Lejonroos som i dag arbetar som politisk sekreterare för oss moderater i riksdagen. Hon är öppen och tydlig och berättar om sina tidigare mörka erfarenheter. Hon satt bokstavligt talat fast i skiten. I dag är hon ren och en bra företrädare. Hon brukar vara tydlig med att det skall ställas krav. Tänk om jag fått fria sprutor eller fritt heroin, brukar hon säga. Vad hade då hänt? Inte hade jag haft riksdagshuset som arbetsplats.
Därför tycker jag att det är viktigt att verka för en nolltolerans mot narkotikaanvändning: Aldrig en avvisande attityd riktad mot människor utan alltid mot beteenden.
I Konflikt berördes det faktum att det finns sprututbytesprogram i Skåne men inte i Stockholm. I det senare landstinget har M rent av tydligt sagt nej. Då är det ju också intressant att jämföra. Socialstyrelsens dödsorsaksregister från 2007, som är den senaste statistiken, visar att Skåne har 7,3 döda per 100 000 invånare på grund av narkotika mot exempelvis Stockholm på 5,69 fall och Uppsala med 3,11 fall. Sprutor kan leda till att några slipper smittsamma sjukdomar men ökar risken för att knarka ihjäl sig. 7,3 per 100 000 ger i Skåne mellan 80 och 90 som under 2007 dött på grund av narkotika. Det är många liv. Och många som därmed i förtid lämnat föräldrar, barn, släkt och vänner.
Trots att inslagen i Konflikt kan sägas ha varit tendentiösa fångades ändå en viktig frågeställning. Det berättades om Noomi som fyra och ett halvt år gammal avgiftades för första gången. Ett av hennes barn är nu fjärde generationens missbrukare då Noomis farmor börjat med preparat en gång i tiden i tron att det skulle kunna fungera som bantningsmedel. Även om hennes ena dotter nu satt fast hade hon en femtonåring som tydligt tog avstånd från droger. Och Noomi berättar om hur flickan tagits ifrån henne efter att hon under de första åren haft henne hemma, bredvid sig. Kan smärtan tydligare illustreras? Men det handlar inte bara om en mammas saknad utan om femtonåringen som blivit av med sin mor och sannolikt sin barndom. I valet av sida står jag på den unga dotterns! Just genom att med tull och polis bekämpa inflödet av drogbaronernas produkter och med hjälp av socialtjänst och andra medkännande förmå missbrukare att söka vård skall antalet som drabbas hållas på maximalt låg nivå. För det är inte bara missbrukaren med spruta och heroin som dras ned utan dennes familj, släkt och vänner. Just därför är det viktigt att engagera sig! För Noomis dotters skull!
Inslaget i P1s Konflikt finns här:
http://www.sr.se/webbradio/webbradio.asp?type=broadcast&Id=2218409&BroadcastDate=&IsBlock=
lördag 20 februari 2010
Knarkkamp i Konflikt
Etiketter:
Erica Lejonroos,
Konflikt,
narkotikalegalisering,
narkotikapolitik,
P1,
sprututbytesprogram
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Nu leker du med statistiken. Att det skulle finnas ett samband mellan sprututbyten och öka risk för att knarka ihjäl sig finns det inga belägg för. Förövrigt har vi procentuellt flera tunga narkomaner i Sverige än vad man har i Holland liksom att vi har fler narkotikarelaterade dödsfall. Förbud och tvångsvård har aldrig visat sig ha någon effekt. Ändå vill du ha denna politik. Vill du förbjuda alkohol och tobak också?
SvaraRaderaEnligt Socialstyrelsens dödsorsaksregister är det fler som dör av narkotika i Skåne än i Stockholm. I Skåne finns fria sprutor, så är inte fallet i Stockholm. I Uppsala är antalet som dör på grund av narkotika ännu lägre. Inget sprututbytesprogram där heller. Var statistiken kommer ifrån ifråga om procentuellt färre tunga narkomaner och narkotikarelaterade dödsfall i Holland som du hävdar framgår inte. Den statistik jag har från EMCDDA som sammanställer uppgifter från hela EU-området är drogutbredningen i åldern 15-64 år för olika preparat tvärtom mer utbredd i länder som Holland och Danmark än i exempelvis Sverige och Finland.
SvaraRaderaHans Wallmark
Du gör ett stort misstag när du tittar på statistiken och sedan drar egna slutsatser. Du ser korrelationer och utifrån detta drar du slutsatsen att det finns en kausalitet. Det finns ingen kausalitet mellan sprututbyte och ökad dödlighet av narkotika. Det är du själv som drar den slutsatsen.
SvaraRaderaDrogutbredning och antalet är tunga narkomaner är två olika saker. Det är antalet tunga narkomaner och antalet narkotikarelaterade dödsfall som är narkotikans verkliga problem.
Antalet tunga narkomaner ligger ungefär kring EU-snitet i Sverige. De narkotikarelaterade dödsfallen också, men då dras de svenska siffrorna ner av att vi har en internationellt sett hög andel amfetaminister i Sverige. Svenska heroinmissbrukare har en högre dödlighet än både nederländska och schweiziska heroinmissbrukare, sannolikt till följd av skillnader i vårdsystemet.
SvaraRaderaSverige har en mycket låg andel "rekreationsbruk", vilket självklart är bra. Tyvärr avspeglar sig detta inte i statistiken över tungt missbruk och dödlighet.
Att du talar med polisen och tullen innan du diskuterar vårdfrågor är inget gott betyg åt ditt omdöme, Hans. Sorry, men så är det. Du borde tala med socialtjänsten och sjukvården istället.
Varför Erica Lejonroos, en fd amfetaminmissbrukare, skulle komma ifråga för heroinförskrivning övergår för övrigt mitt förstånd.