torsdag 8 oktober 2009

Scala Bio i Båstad

Biografen i Båstad har ungefär 80 sittplatser. Utrymmena finns i en gammal gymnastiksal på baksidan av församlingshemmet. Det stenlagda torget är en mardröm för dem med högklackat eller som går barfota. Den nuvarande arrendatorn Ulf Berggren har ansvarat för filmverksamheten i kommunen ett antal år och efterträdde en annan kulturintresserad. Lilla Filmfestivalen har gjort sig ett namn långt utanför Bjäre och Skåne och lockar årligen besökare med ett ambitiöst visningsprogram men också intressanta gäster som talar om sina verk och sitt skapande.

Medan man på andra håll i landet varnar för storbolaget SFs och därmed Bonniersfärens dominans är det faktiskt notabelt att det i det sydvästra hörnet finns så pass många oberoende och fristående biografer. Utöver Båstad handlar det om exempelvis Röda Kvarn i Ängelholm och så Höganäs och Laholm.

Scala Bio har ändrat namn från Bio Scala för att finna en lämplig adress på Internet. Och de cirka 10 000 besökare som kommer under året får bereda sig på en popcornfri zon. Det finns dock godis och läsk att köpa. Med allt skräp kan det vara nog svårt att städa lokalerna ändå. Draperiet framme vid duken är hämtad från en annan klassisk bio. Det är från Fågel Blå i Stockholm, berättar Ulf Berggren. Ingmar Bergmans favoritbiograf. När den stängdes räddades textilierna undan förgänglighet. Det finns en hög pall med litet ryggstöd också. Den använde mästerregissören vid en utfrågning en gång. Nu en tribut.

Som en förhållandevis liten biograf gäller det att sticka av mot de andra. Visningarna planeras ungefär två månader åt gången och det produceras en tryckt A4-sida för att locka ny publik. Det är dock många gamla stammisar som återkommer. I Båstad är det svårt att visa actionfilmer med mycket våld och slagsmål. De drar inte vidare många. Istället får nog kvaliteten sägas vara i centrum. De kommande veckorna visas exempelvis Il Divo, Italien, Still walking från Japan och den franska filmen om Coco Chanel. I september var det Augustilunch i Rom av Gianni di Gregorio och Lars von Triers Antichrist. Några världspremiärer har det också varit: Vi var nog först av alla med den senaste James Bond. Den visades två veckor före andra länder i Sverige och Storbritannien och vi ligger ju en timme före i tid. Många valde att börja klockan 00.07 den första tillåtna fredagen medan vi rullade igång 00.01 och utan reklam. Så Båstad var först!

Genom att ta ett lån kunde utrustning för digitalvisning köpas in. Det har blivit ett antal mycket uppskattade opera- och teatervisningar sedan dess. I pausen finns mat och dryck. Under hösten planeras bland annat fyra operaförställningar och samtliga är redan utsålda. Det kan möjligtvis bli repris av någon; Tosca, Aida eller Turandot. Investeringen är nu återbetald till banken tack vare många och välbesökta visningar av den första Stieg Larsson-filmen. Annars hade det nog inte gått.

Vad är då viktigast för en liten lokal biograf med ambitioner? Många besökare, förklarar Ulf Berggren. Svensk film har också en tendens att locka fler. En ny film baserad på en bok av Stieg Larsson är därför bra. Huruvida biljetten kostar 85, 95 eller 105 kronor är en mindre viktig fråga. Utbudet avgör. Och det är i ljuset av detta Mats Svegfors filmutredning skall ses. Hur skapa nya och stabilare villkor för svensk film? Inte minst är det en viktig fråga även för Scala Bio i Båstad. Som moderat ledamot i den parlamentariska referensgrupp Mats Svegfors haft att tillgå har jag redan skrivit en text om utredningen och några av dess förslag på den moderata kulturbloggen: http://moderatkultur.blogspot.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar