söndag 7 mars 2010

Hellre Orsa och Hässleholm än Café Opera!

Det har varit andra chansen i uttagningen av tävlande bidrag till den svenska Melodifestivalfinalen! Jag skall erkänna att Orsa spelmän och Kalle Moraeus hade mitt stöd. Dels tyckte jag om det trallvänliga bidraget och dels var det något uppkäftigt med dessa äldre herrar som kontrast till glitter och glamour. På fråga om sin sexuella utstrålning jämförde Kalle Moraeus sig med Grodan Boll.

Sverige består nämligen av så mycket mer än centrala Stockholm. Landet är i stor utsträckning ett antal platser som just Orsa. Minde samhällen och städer där det bor strävsamma personer som vaknar tidigt på måndagsmorgonen till en ny arbetsvecka. De lämnar barnen på dagis, ser till att de lite äldre kommer iväg till skolan, man veckohandlar och hör av sig till äldre släktingar. När folk når pensionsåldern bor de kvar på hemorten och träffar ibland gamla arbetskamrater. Osjälviskt hjälper de till för att hålla igång idrotten och föreningslivet i kommunen.

Alldeles för sällan uppmärksammas och hyllas den vardagligheten. Ett tydligt förakt kunde märkas då Café Opera i Stockholm uppmanade folk att sända in sina gamla Års- och VIP-kort till Hässleholm som av någon anledning utropats till landets tråkigaste kommun. Den typen av dryghet gör att man hoppas att Orsa spelmän någon gång skall sopa golvet med de i sina egna ögon fina människorna från Stockholmsvimlet.

Den attityd Café Opera-ledningen uppvisar vilar på en radikalismens tankegrund även om ingen vill erkänna det. Merparten av dem med VIP-kort kan väl heller knappast beskrivas som vänsterextremister även om det nog finns åtskilliga salongsradikaler som i teorin tror sig vara progressiva. Men det handlar om vardagsföraktet. Hur man ser ned på dem som går till sina fabriker och kontor, som uppträder ”lantligt” i kontrast till de mer världsvana i stan. Landsbygden ses som något föråldrat, bortom räddning.

Utan Orsa, Hässleholm och många andra av landets 290 kommuner skulle emellertid Sverige stanna. För det är där det svenska välståndet produceras. Och där finns den stora skillnaden! Inget negativt skulle hända ifall Café Opera stängde från en dag till en annan. Däremot skulle Sverige starkt påverkas ifall människorna i Hässleholm och Orsa slutade ta ansvar.

Välståndet och framgången har mer att göra med ”Det andra Sverige” utanför huvudstaden än med Café Opera och krogarna runt Stureplan. Där slösas det möjligtvis bort!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar