onsdag 29 april 2009

Nyhetsflödet denna onsdag

På resande fot hinner man läsa tidningarna mer noggrant än annars. Denna onsdag fanns det en hel det att reflektera kring.

Både Dagens Nyheter som Svenska Dagbladet ställde debattsidan till förfogande för oppositionen. Det handlade om motförslag till regeringens vårbudget. Intressantast var texten i SvD, för där medverkade Thomas Östros (S) med Mikaela Valtersson (MP) och Ulla Andersson (V). Inledningsmeningen löd: ”Våra tre partier presenterar idag en gemensam syn på finanspolitiken för 2010.” Riktigt roligt blir det med enigheten när det sedan framkommer att de tre lagt sina egna skuggförslag. Fyra Allianspartier bakom en budget möter tre oppositionspartier med olika inriktningar. Inte så kraftfullt och förtroendeingivande från den röda sidan.

På ekonomisidorna framkommer det att Lennart Jeansson, med tung bakgrund i svenskt näringsliv, fått sparken som ordförande i pensionsbolaget AMF innan han ens tillträtt. Wanja Lundby-Wedin som ser 1 maj närma sig timme för timme och därmed stunden att konfronteras med breda medlemsgrupper genom att förklara sin syn på generösa bonusprogram har plötsligt fått någon att offra. En direktör dessutom, så lägligt. Lennart Jeansson straffas för att han skrivit ett brev om turordningsreglerna adresserat både till LO som arbetsmarknadsministern. Åsikterna kan man naturligtvis ha delade meningar om, men knappast ambitionen då författaren efterlyser en ordning som gör att ungdomar, kvinnor och invandrare kan behålla sina jobb. LOs upprördhet sägs bero på att han undertecknat sitt brev med att nämna några av sina nuvarande som tidigare uppdrag. Han kan inte tala för Sjätte AP-fonden, sägs det indignerat. Nä, lika litet som ett brev underskrivet av Mona Sahlin med titeln ”riksdagsledamot” innebär att hon talar för hela riksdagen! Men likväl kan hon avsluta vilken korrespondens som helst med det avsändarskapet.

Och på sportsidorna, speciellt hemma i Ängelholm i lokala NST/HD, uttrycks stor upprördhet över att Elitserien i hockey kan vara på väg att spricka. Frölunda, HV71 och Djurgården kan tillsammans med två till vara på väg att öppna eget tillsammans med lag från Ryssland eller Nordamerika. Kanske finns en slant att tjäna, å andra sidan kommer det nationella intresset att svalna högst påtagligt. I riksdagen smågnabbas det kring våra lag. Rögle, Södertälje, Skellefteå tillsammans med exempelvis Västerås och Växjö väcker känslor. Till och med hos ett sådant sportalbino som jag. Inte för att jag begriper alla finesser men det är kul att gå på hockey. Den gemenskapen kan några lag vara på väg att offra för sina supportrar. Och de är beredda att dela och urholka känslan för det gemensamma.

Rätt svenska nyheter i sinnet när jag nu skall ge mig ut på Warszawas soliga gator för att finna europeiska kongresskolleger då europaparlamentets största gruppering, EPP, är i stan idag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar