tisdag 28 april 2009

Knölar från Skåne

Vädret på Bjäre är i det närmaste idealiskt för närvarande. Rätt varmt och soligt på dagarna. Natten mellan måndag och tisdag kom det litet regn som rensade luften och gjorde gott för de torra jordarna.

Och nu kommer potatisen. Riksmedia har rapporterat om det första som plockats upp. Det handlar om ett fantasipris per kilo. Men på ett par dagar går det från hundralappar, till tior över till enkronor. Färskpotatisen är en delikatess. Den kan användas till mycket även om den just nu förgyller vilket sillabord som helst. Stekt med flingsalt är något jag upptäckte förra året som verkligen blev uppskattat.

Den potatiskultur som finns i Nordvästskåne är ett av många bidrag till den mångfald som är Europas styrka. Det handlar om olika språk, kulturer och traditioner. Hit hör sannerligen även maten. Det närproducerade och genuina har framtiden för sig. Det finns en vilja och intresse av att betala för det som har en berättelse och historia att förmedla. På Bjäre går det att tala om många år av hårt slit på de fält som gett bland annat potatis och rovor.

När nu färskpotatisen uppmärksammas finns det anledning att just påminna om den goda matkulturen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar