söndag 8 augusti 2010

Dacia efter Skoda

Rumäniens ambassadör i Sverige, Raduta Matache, var mycket nöjd med besöket i Blekinge och Skåne som Peter Jeppsson (S) och jag ordnat som företrädare för Riksdagens svensk-rumänska vänskapsförening.

Kristianstads Automobil är en av Sydsveriges största återförsäljare av den i Rumänien tillverkade bilen Dacia. Det är en bil som röner allt större intresse tack vare det låga priset. Det stora problemet just nu uppges vara leveranstiderna. Kunderna kan få vänta i någon månad. Dacia ägs av Renault. Raduta Matache gladde sig mycket åt de positiva kommentarerna. På plats fanns även Radio Kristianstad och Kristianstadsbladet. Till ambassadörens förtjusning talade radioreportern rumänska. För egen del hann jag också prata med försäljarna på lastbilssidan. Och visst finns en oro i branschen för den kilometerskatt de rödgröna tänkt införa vid regeringsskifte. Det skulle slå hårt och vara allvarligt när nu tecken på förbättringar och ändrat konjunkturklimat kunnat iakttas.

Det är bra att lyfta fram just handeln som brobyggare. Rumänien är som relativt nybliven EU-medlem i stort behov av kontakter. Det handlar också om ett land som befann sig på den mörkaste skuggsidan under decennierna av kommunistiskt förtryck. För Tjeckien har ju Skodas framgångar blivit ett bra sätt att nå resten av Europa. Förhoppningsvis kan Rumänien uppleva något liknande med Dacia.

Dagen kom också att bestå av två olika kommunbesök. Först hos kommunalrådet Carina Zachau i Örkelljunga och sedan Åsa Herbst i Ängelholm. Raduta Matache gillade verkligen den optimism och framtidstro som de båda gav uttryck för och håller med om att det finns ett stort behov av fler kvinnliga politiker i hennes hemland. Carina Zachau och Åsa Herbst berättade båda om hur kommunal utveckling hänger samman med exempelvis planer för ny bostadsbebyggelse och goda näringslivskontakter. Jag skulle inte vara förvånad ifall Örkelljunga och Ängelholm med tiden får besök av en större rumänsk delegation som på ort och ställer får lära sig mer.

Åsa Herbst var dagen till ära mycket glad då TV visat ett tio minuter långt inslag om det positiva i Ängelholm som besökskommun. Det var mycket god reklam och lär säkert locka ytterligare turister. Vid stadsvandringen med Raduta Matache gick vi förbi Turistbyrån vid Stortorget och all personal var verkligen på toppenhumör!

HD/NST som den stora lokaltidningen var dock inte intresserad av att Rumäniens ambassadör gästade Nordvästskåne. Någon vecka dessförinnan hade dock ett stort reportage med bilder publicerats efter att en före detta MP-riksdagsledamot fikat tillsammans med några väljare på Hembygdsparken. Det går således att fundera kring de olika nyhetsvärderingar som görs.

Här finns länkar till Kristianstadsbladet och Radio Kristianstad:
http://www.kristianstadsbladet.se/kristianstad/article1194419/En-annan-sida-av-Rumanien.html

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=101&artikel=3895304

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar