måndag 2 augusti 2010

Rumäniens ambassadör på besök

Peter Jeppsson (S) är ordförande i riksdagens svensk-rumänska vänskapsförening och jag är viceordförande. I går måndag och i dag tisdag har vi delat värdskap för Rumäniens ambassadör i Sverige, Raduta Matache. Ena dagen i Blekinge och andra dagen i Skåne.

Kustbevakningen i Karlskrona har ett nytt fartyg byggt i Rumänien. Det besöktes på måndagen. Samtal fördes sedan med ABB som deltar i en projektering av en stor elkabel mellan Rumänien och Turkiet. Marinmuseums utställning om Kalla kriget var uppskattat. Det både skrattades och skakades på huvudet åt påminnelser om den tid då Europa var delat och Rumänien med grannländer låg på "fel" sida och kommunismen kastade sin mörka skugga över vår kontinent. Därefter blev det residenset och överläggningar med den mycket duktiga landshövdingen Gunvor Engström som är ett stort lyft för Blekinge!

I dag är jag huvudansvarig för programmet. Tanken är att ambassadören skall få träffa några kvinnliga politiska företrädare. Det är nämligen dessvärre en bristvara i Rumänien. Örkelljunga och Ängelholm är två goda exempel att lyfta fram.

Dagen börjar på Kristianstad Automobil som är en av de större återförsäljarna i Sydsverige av den rumänska bilen Dacia. Sedan bär det av till Örkelljunga och träff med Carina Zachau (M). Före besöket på Gillebagaren blir det möte med Miklos Hathazi som är samhällsbyggnadschef i kommunen och har sina rötter i Rumänien. Det hela avslutas med Ängelholm och Åsa Herbst (M). Då blir det liten stadsvandring och besök på det fina Stadsbiblioteket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar