måndag 1 juni 2009

Stängda dörrar i öppet samhälle

Sol och varmt. Så kan dagen i Linköping och Norrköping sammanfattas. Till skillnad mot söndagen bjöd dock måndagen på flera utomhusaktiviteter. Det var materialutdelning och möten med människor.

På Rotary i Linköping gavs möjlighet att berätta om varför jag kandiderar i årets europaval. Det handlar ju inte minst om det faktum att europaparlamentet påverkar vår vardag. Med mig från arbetet i Nordiska rådet har jag också intresset av att försöka göra något åt gränshinder och riva barriärer. Ett sådant arbete för frihet behövs både i vårt närområde som resten av Europa.

Frihet är inte bara ett vackert begrepp att spara till ideologiska texter utan också något människor är beredd att kämpa för. Under eftermiddagen följdes nämligen valarbetet och mötena av två unga från Vitryssland hitbjudna av MUF. De befinner sig i Östergötland över valdagen 7 juni. Kommande från en av kontinentens diktaturer kan de följa praktiskt demokratiskt arbete. Och vi som har förmånen att träffa dem fattar vad utvidgning och EU betyder för de européer som står utanför.

I Norrköping deltog försvarsminister Sten Tolgfors . Vilken skillnad mot Vitryssland. Inga vakter, ingen misstänksamhet, utan ett helt vanligt samtal några politiskt intresserade emellan. Sedan satte han sig i egen bil och körde iväg. Ingen karavan med blåljus! Det är nog en bild av trygg stabil demokrati och öppet samhälle som muffarnas gäster för med sig hem till Vitryssland.

När folk fnyser åt dem som är politiskt aktiva, när den som kommer med en broschyr viftas undan, finns det skäl att betänka alternativet till vårt system. Inte så roligt!

Efter sammankomst med Sten Tolgfors var det dörrknackning på programmet. Trots att det var sen eftermiddag var det förvånansvärt få som var hemma. Kan bero på det vackra vädret eller också att Norrköping som spelar i samma fotbollsdivision som Ängelholm hade hemmamatch. De många stängda dörrarna ger dock perspektiv till diskussionen om felmarginalen i opinionsmätningarna. Att instituten inte ringer till mobilnummer utan enbart dem med fast abonnemang sägs missgynna piratpartiet. Att ingen svarar därför att de är ute och joggar, grillar eller är på en konsert borde i allra högsta grad missgynna moderaterna. På söndag vet vi hur mätningarna överensstämmer med verkligheten.

På tåget till Stockholm läser jag senaste numret av Fokus där till och med jag finns med på ett hörn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar