måndag 8 juni 2009

Dagen efter

Hur sammanfattas en valrörelse på drygt tio veckor som avslutas med 21 dagar av spurt? På Sundstorget i Helsingborg ställdes på valdagen frågor till Jan Andersson (S), Niklas Karlsson (S) och mig. Och det 30 sekunder långa svaret är lika relevant före som efter sammanräkningen.

Europavalet är viktigt därför att besluten påverkar vår vardag. Ökat deltagande, på sina håll med åtta till tio procentenheter, är därför bra. Det visar att partierna och debatterna haft inverkan.

För alla som deltagit i kampanjverksamheten handlar det om att göra något tillsammans för det man tror på. Med blå jackor eller på annat sätt självmarkerande arbetas det för att sprida idéer och tankar samt besvara frågor som ställs av medborgare. Gemenskapen skänker hela tiden ny energi.

Det är också trevligt att möta schyssta motståndare även om inte alla åsikter delas. Jan Andersson har varit ett socialdemokratiskt föredöme i Skåne. Sämre är det med rena personangrepp och ett grovt språk som utger sig för att vara humoristiskt eller raljant men som enbart är taskig prosa i bloggens form. SSU och den socialdemokratiska huvudsponsorn LO har också attackerat Fredrik Reinfeldt på ett lågt sätt. Här går det verkligen att tala om negativt kampanjande.

För egen del går det inte att undvika att känna viss trötthet efter så många veckor av fulltecknad almanacka och åtskilliga aktiviteter varje dag. Dessutom ett dåligt samvete med tanke på tvätten, gräsmattan och dotterns kommande studentavslutning.

47,5 procent på moderaterna i det egna valdistriktet Magnarp piggar upp. Dessutom med ett valdeltagande på över 50 procent. Moderaterna är största parti i Skåne och socialdemokraterna är endast fjärde störst i Stockholm. Fem av moderaternas bästa kommuner ligger i Stockholmsområdet och fem i Skåne: Vellinge, Lomma, Båstad, Ängelholm och Höganäs. Det går att vrida och vända på siffrorna till både sin fördel som nackdel.

Piratpartiet blev den virtuella ungdomsgården. Och det har känts ett tag. Det skall bli mycket spännande att se vad som kommer att uträttas under det första året i europaparlamentet. För partiet har ambition att ställa upp i riksdagsvalet och då kommer det inte att bli lika enkelt. Framför allt måste det då gå att visa på att erövrat inflytande nu används till något vettigt. Junilistans sammanbrott är ju ett tecken på att det är lika lätt att fånga flyktiga opinioner som att bli av med dem. Piratpartiet blev utöver den starka Internetintresserade kärnan en samlingsplats för blandade grupperingar. Att media mot slutet stämplade ”vinnare” på valsedeln gjorde inte saken sämre. Är partiledningen smart försöker man nu snabbt nyansera debatten i enlighet med exempelvis önskemål om integritetsdirektiv inom EU, handlas det oklokt får underströmmen av total frihet på nätet forsa fram. Ett rätt avgörande val står således mellan syfte eller show.

Visst har moderaterna tappat röster och väljare även hit. Jag tror dock inte att det förklarar det opinionsmässiga ras som började cirka fyra veckor före valet och sedan accelererade. Då skall nog tittas i annan riktning. På torget märktes nämligen en tydlig skiftning hos litet äldre väljare. Det fanns en upprördhet över både europaparlamentarikernas arvoden som pensionärernas ställning. Även om jag inte håller med om kritiken mot regeringen ifråga om pensionärernas beskattning så har ifrågasättande varit effektivt. Här tror jag det finns en rätt stor grupp som långt in i valet hade tänkt välja M med fredstanken och brottsbekämpningen som grund men som valde att stanna hemma eller proteströsta.

I nationella media speglas ju valrörelserna huvudsakligen genom det som sker på Sergels torg och Östermalmstorg hävdas vara norm för hela riket. Det gör att tendenser i andra delar av landet lätt går förlorade. En sådan är sverigedemokraternas relativa framgångar i Sydsverige. Här finns något att fundera kring. Risken är stor att det som vanligt kommer att beskrivas som något kuriöst bygdefenomen av samma slag som när en kattunge fötts med fem tassar. Här nere förstås däremot allvaret och konsekvenserna. Utan piraterna hade sverigedemokraterna tagit plats i europaparlamentet.

I det klassiska radioprogrammet Ring så spelar vi brukar alltid någon avslutningsvis försynt fråga: Får man hälsa? Det gör jag! Tack alla som osjälviskt, entusiastiskt och hårt arbetat i denna valrörelse. Tack till min familj. Nu kommer jag hem!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar