fredag 5 juni 2009

Kul och kall kampanjdag

När klockan ännu en fredagsmorgon ringer 4.45 vore det lögn att hävda att man inte kände sig en smula trött. Det är en seghet som sitter kvar i kroppen fram till man tänker på hur kul det är att i valtider träffa intresserade medborgare och glada moderata kampanjarbetare. Då ökar tempot. Forskning visar också att politikerföraktet sjunker under valår. Förklaringen är enkel, då sker fler möten än annars.

Fredagen innebar kaffe och macka på Ängelholms station tillsammans med åtta-tio från M-föreningen. Folk tog både material som stannade till för samtal och fika. På plats var bland annat Gun Bexell, Åsa Herbst och Birgitta Olsson. Jag stod där från sex och det krävdes ordentlig upptining en dryg timme senare då vinden onekligen var kylig.

Med min riksdagskollega Margareta Pålsson, som gjort en kämpeinsats under detta europaval, bar det sedan iväg till Perstorp. De senaste dagarna har jag träffat ett antal norska medborgare som beklagande erkänner att de faktiskt inte får rösta i detta val även om de stödjer M lokalt och regionalt. I Perstorp hittade jag ett nytt sådant par som ville tala om ledare jag en gång i tiden skrivit i NST. De var mycket uppskattande. Men rösta kunde de inte. De hade bott i Sverige sedan 1969!

Våxtorps marknad bestod som vanligt av långa rader av stånd med allt möjligt. Laholmsmoderaterna hade lagat Fredrik Reinfeldts korvgryta som förbipasserande bjöds på tillsammans med moderatkvinnornas europakokbok. Här bjöds också på alla vädertyper från kraftigt slagregn, över till hagel och sedan mycket hård vind för att en stark sol tillslut skulle få dominera.

Kampanjdagen avslutades med besök vid Systembolagen i Höganäs respektive Ängelholm. Faktiskt inte så mycket folk som jag trott timmarna före stängningsdags och så med lördagen som helgdag. Kanske inte alla noterat detta med stängd lördag? Stämningen var synnerligen god med många som sa sig redan röstat eller i vart fall bestämt sig för parti och person. I Ängelholm påminde det väldigt mycket om valet 2006 då jag även då sista dagen stod utanför Systembolaget. Och det valet gick som bekant riktigt bra!

Vad får en person att välja politik? Självklart därför att man önskar uträtta något utifrån egna idéer och tankar. I europapolitiken handlar det exempelvis om att ta bort gränser, riva hinder och använda samarbetet där det behövs som exempelvis ifråga om kampen mot brottsligheten eller för en bättre miljö. Men bra politik handlar också om möten och tankeutbyten. Det är sådant som sker under en bra kampanjdag! Förhoppningsvis kommer denna lördag att bära med sig mer av detta. För ännu en smula trött bär det nu av mot Broby marknad och sedan Simrishamn. Och en hel del affischering inför morgondagen då vallokalerna öppnas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar