fredag 23 juli 2010

Ingvar Eriksson till minne

I dag var det begravningsgudstjänst för Ingvar Eriksson. På grund av resa hade jag dessvärre inte möjlighet att delta. Tillsammans med Åsa Herbst har jag skrivit minnesord som publicerats i ett antal tidningar. Farväl, Ingvar:

Som tidigare meddelats har Ingvar Eriksson, Munka-Ljungby, avlidit i en ålder av 74 år. Han var kommunfullmäktiges ordförande i Ängelholm sedan ett par år tillbaka och hade dessförinnan tjänstgjort som moderat riksdagsman i 23 år för Kristianstads län.

Munka-Ljungby och Moderata samlingspartiet kan på många sätt sammanfatta Ingvar Erikssons digra gärning. Han var sin hembygd trogen och verkade politiskt för det parti i vars ungdomsförbund han en gång startat sin bana för drygt 50 år sedan. Han gillade att umgås och andra människor satte stort värde på hans vänskap. Efter tiden i riksdagen blev han aktiv i Rotary och Odd Fellow och kunde lägga mer tid på Svenska Kyrkan som förtroendevald både i den egna församlingen som i Kyrkomötet.

Kommunfullmäktige i Munka-Ljungby och olika former av uppdrag inom lantbruksrörelsen gav honom tidigt viktiga erfarenheter men också möjligheter att visa andra att sunt förnuft och ett lugnt sätt var ovärderliga tillgångar som förtroendevald.

23 år i Sveriges riksdag visade att han motsvarade många människors breda förtroende. Han var dessutom företrädare för en valkrets med många andra starka moderata namn som Bo Lundgren och Wiggo Komstedt.

I riksdagen arbetade han mycket med miljö- och jordbruksfrågor. Han var påläst och hade alltid ett vänligt ord över till kolleger oavsett partipolitisk hemvist. Göran Persson (S) som utskottsordförande uppskattades. Som ordförande i kommunfullmäktige i Ängelholm fick Ingvar Eriksson ofta beröm för sitt demokratiska sätt att låta alla röster komma till tals på lika villkor. Så sent som veckan före han avled ledde han på sedvanligt sätt det som kom att bli det sista sammanträdet.

Även årets stora M-möte i Tåssjö 10 juni arrangerat av moderaterna i Munka-Ljungby för vilka han suttit som ordförande drygt tjugo år kunde han som den lokala traditionen bjuder leda. Det blev utfrågningar och politiska samtal. Om många varma applåder mötte Ingvar Eriksson som tack.

Han var inte bara uppskattad hemmavid utan sågs som en moderat folktalare. På en Sverigekarta brukade han med färgade nålar markera platser han besökt. Det blev med tiden många nålstick – de enda han kom att ägna sig åt då han alltid ansågs vara korrekt i debatten. Vi är därför många, från Sveriges alla hörn, som nu sörjer vår vän och kollegas bortgång.

Hans Wallmark
Riksdagsledamot, tidigare kommunstyrelsens ordförande Ängelholm
Åsa Herbst
Kommunstyrelsens ordförande Ängelholm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar