fredag 26 mars 2010

Moderaterna i centrum

Hösten 2001 genomförde ängelholmsmoderaterna för första gången arrangemanget M i centrum. Under några timmar en lördag dominerades fullständigt området kring Stortorget. Vi hade torgmöten med talare som avlöste varandra och möjligheter att föra många goda samtal. Tanken var att uppmärksamma den ”vaktavlösning” som skett då jag efterträtt Else Ekblom som kommunstyrelsens ordförande. Helt följdriktigt avslutades också denna lyckade dag med att vi träffades för god mat och dryck hemma hos henne och Jan i deras hus i Havsbaden. Och sedan har det fortsatt. Varje år ett nytt evenemang. Många gånger med ett angenämt avslutande samkväm hemma hos familjen Ekblom.

Genom åren har det också varit intressanta personer som medverkat. Dåvarande partisekreterare Johnny Magnusson kom ett år. Beatrice Ask och Mikael Odenberg medverkade ett annat. Tutti Johansson Falk från Landskrona fick matcha partisekreterare Sven-Otto Littorin. Borgmästare Michael Ziegler (konservativ) från Ängelholms danska vänort bilade upp ett år. Och så har det självfallet varit mängder med lokala företrädare i deras egenskaper av ordföranden i nämnder eller partiföreningar. Ett särskilt fokus har också lagts på Nordvästskåne med möjligheter för ledande moderater från de andra kommunerna att medverka på torget. Alla som deltog 2006 borde dessutom ha fått tapperhetsmedalj för det regnade oavbrutet och mycket. Trots det genomfördes merparten av aktiviteterna. Därmed visades också ängelholmarna på ett handfast och tydligt sätt att moderaterna är det parti som kämpar på!

Torgmötena är också ett utmärkt tillfälle att påminna om hur viktig den lokala handeln är. För egen del brukar jag gärna avsluta mitt framträdande vid mikrofonen med att säga två saker. Att det finns möjligheter att köpa grönsaker, fisk och blommor av lokala torghandlare samt att moderaterna i Ängelholm alltid alla helgfria lördagar har öppet hus och café på lokalen som finns på Storgatan 21 klockan 11 till 13. Det senare är något moderater i andra kommuner ibland är smått avundsjuka på. I 30 år har politiskt intresserade kunnat träffa ledande M-företrädare varje vecka. Snacka om samtalskampanj! Ständigt pågående!

Vanligtvis brukar Moderaterna i centrum vara ett höstarrangemang. Valåret 2010 har dock ändrat planerna. Därför är i år den stora dagen lördag 27 mars. Programmet inleds klockan 11 på Stortorget med ett samtal mellan kommunstyrelsens ordförande Åsa Herbst och mig. Därefter 11.30 är det Ingvar Eriksson, Anna Mörée och Göran Larsson som skall tala om förutsättningarna för hela kommunen - de representerar ju Munka-Ljungby, Hjärnarp-Tåstarp och Ausås.11.50 är det så dags för Pia Kinhult och Jan-Olof Sewring att tala regionfrågor. 12.10 kommer Bengt Ståhl och Stina Nordström att resonera kring miljöarbetet i Ängelholms kommun. 12.30 är temat en framgångsrik skola med Margareta Pålsson och Sven-Ingvar Borgquist. Och så avslutas aktiviteterna på Stortorget med ett samtal om Skåne Nordväst mellan Åsa Herbst, kommunstyrelsens ordförande i Örkelljunga Carina Zachau och jag själv. Hela tiden under dagen kommer moderater att finnas vid små bord längs gågatan för dialog och för att dela ut material.

Det kommer att bli en bra dag med moderaterna i centrum. Dessutom kommer jag att upprepa de tre frågor partistyrelsen formulerade i tisdags som förhoppningsvis S, V och MP kan försöka besvara: 1. Vänsterexperimentet vill göra det mindre lönsamt att arbeta, dyrare att anställa och svårare att vara företagare. Hur ger en urholkad arbetslinje fler jobb? 2. Vänsterexperimentets skattepolitik riskerar att allvarligt skada Sveriges ekonomi. Vad händer med arbetslösheten, tillväxten och räntorna om skattechocken blir verklighet? 3. Vänsterexperimentet vill montera ned kunskapslinjen i den svenska skolan. På vilket sätt hjälper minskade kunskaper i skolan dagens unga till en bättre framtid?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar